Dagpleje vs. vuggestue

Dagplejestart

Dagpleje vs vuggestue

Har du også svært ved at vælge om dit barn skal i dagpleje eller vuggestue? Der er mange store valg at tage, når man bliver forældre, og det her er i hvert fald ét af dem. Alle vil deres børn det bedste, men hvordan finder vi så ud af hvad der er det bedste for vores børn?

Personligt har jeg altid tænkt at en vuggestue er meget larmende og stressende og omvendt med en dagpleje. Jeg har selv for nogen år siden, arbejdet som vikar i en vuggestue, og jeg var total ør i hovedet når jeg kom hjem. Dagpleje har jeg til gengæld ingen erfaring med. Jeg har dog nogen tanker og forestillinger om både dagpleje og vuggestue og tænker det vil være en god ide at lave en liste over fordele og ulemper, så jeg kan få et bedre overblik i forhold til hvad jeg skal vælge.

Listen ser sådan her ud-->

Dagpleje

Fordele

 • Få børn/mere ro i hverdagen
 • Kun en voksen barnet skal knytte sig til
 • Færre infektioner
 • Legestue
 • Hyggeligere rammer, da det er i et privat hjem

Ulemper

 • Ikke så lange åbningstider
 • Gæstedagpleje hvis dagplejemoren er syg

Vuggestue

Fordele

 • Lange åbningstider
 • Uddannet personale
 • Mange børn at lege med

Ulemper

 • Større risiko for at børnene bliver smittet med forskellige sygdomme
 • Mere uro og larm
 • Mange voksne barnet skal forholde sig til
 • Der kan ofte være vikarer eller ukendte i vuggestuen

Sådan kom min liste til at se ud. Jeg har altså flest fordele ved en dagpleje og flest ulemper ved en vuggestue, så jeg kan vist bare blive bekræftiget i, at jeg skal vælge dagplejen. Men der er stadig det lille dilemma, nemlig at dagenplejen først åbner kl 6.45 og jeg skal senest køre hjemmefra 06.30 for at kunne nå på arbejde til kl.07.00. Min kæreste og jeg har snakket rigtig meget om det, men vi er meget enige om, at vi altså vil have Caroline i dagpleje og så må vi se hvordan vi får det til at hænge sammen. Heldigvis er Emil selvstændig og har mulighed for at være lidt mere fleksibel end jeg har. Derudover er min mor gået på pension, så jeg håber også der kan være lidt hjælp at hente, de dage hvor det kniber. Vi kan først se hvordan det kommer til at hænge sammen, når jeg begynder på arbejde igen til maj og jeg er SÅ spændt på det. Det SKAL bare fungere.

Er du også i tvivl om hvad du skal vælge kan du evt. prøve at lave e ligende liste.

 

Opdatering her 2 år efter at ovenstående indlæg er skrevet.

Nu er det over 2 år siden, at Caroline startede i dagpleje og hun ELSKER det. Vi har den mest fantastiske dagplejemor, som virkelig formår at skabe et helt specielt bånd mellem børnene. De tre drenge som Caroline startede i dagpleje med er alle nu startet i børnehave og hun savner dem som bare pokker. Hun nævner dem hver eneste dag og hun glæder sig helt vildt til hun skal gå i børnehave sammen med to af dem. Egentlig havde vi besluttet, at hun skulle i en anden børnehave, da jeg synes, at den børnehave to af drengene er startet i, er alt for stor. Men jeg har lige fået beskeden om, at der ikke er plads i den mindre børnehave. Så nu er der ikke andre muligheder end den store. Jeg prøver at fokusere på alle de positive ting ved den store og jeg er faktisk begyndt at tro på, at det nok skal blive rigtig godt. Caroline kender rigtig mange af børnene deroppe og hun kender også huset, da det er samme sted hun er i legestue én gang om ugen. Hun glæder sig helt vanvittigt og hun har et helt specielt bånd med de to drenge, så det kan ikke gå helt galt. 

Nu stornyder vi bare Carolines sidste tid ved verdens bedste dagplejemor og priser os lykkelig for at Mathilde skal gå der i 2 år endnu. Så det bliver på ingen måder et farvel endnu og det er jeg slet heller ikke klar til. Hvis det stod til mig blev begger piger hos vores dagplejemor indtil de skulle starte i skole. For bedre pasning kan man altså ikke ønske sig. 

Billederne herunder er af Caroline og hendes to allerbedste venner, som hun allerede har haft sin første legeaftale med <3 De er simpelthen de mest fantastiske drenge. Så jeg kan ikke være gladere for at hun nu også kommer til at gå i børnehave sammen med dem til sommer 😀

 

4 tanker om “Dagpleje vs. vuggestue

 1. Trine siger:

  Nu er jeg ikke selv mor, men jeg ville helt klart vælge dagpleje. Du kan være heldig at finde en privat dagplejer som er uddannet pædagog. Måske endda en dagplejer som har en anden pædagog ansat hos sig, så man er fri for gæstedagpleje. Som pædagogstuderende (færdig til juni) har jeg selv overvejet (på sigt) at åbne en dagpleje som Arbejder med de pædagogiske læreplaner mm. Og gerne med flere ansatte så der måske er 3 dagplejere og 9 børn. Købe et nedlagt landbrug og lave en hel længe om til en lækker dagpleje med plads til udfoldelse, udeliv, kreativitet osv.. 🙂 Håber du finder frem til den rigtige løsning for dig 🙂

  • lykke-lykke siger:

   Hej Trine. Hold op, det lyder som min drømme dagpleje! 😛 Jeg er sikker på du vil få vildt meget succes med den dagpleje, hvis du fører den ud i livet. 🙂

 2. Freja siger:

  Fordele ved vuggestue.
  Overgangen fra vuggestue til børnehave et ikke så stor.
  Hvis den er integreret med børnehave kan barnet blive det vante sted og overgangen blive mere jævn.
  I vuggestue er der flere voksne så de kan bedre dele sig op og lave mere alderstilsvarende aktiviteter.
  Der er flere voksne så hvis dit barn har brug for ekstra hjælp eller lign. Er der mulighed for det.

  Jeg har selv valgt en vuggestue hvor der er ca 11 børn på hver stue og de er vist ca 3-4 voksne det meste af tiden. Min søn er dog ikke begyndt endnu men har hørt det skulle være et godt sted 😊

 3. Marie siger:

  Vi har også valgt dagpleje netop pga. de fordele du nævner…
  I vores lille by er der kun en kommunal småbørnsgruppe/vuggestue med 16 børn, den er i forbindelse med børnehaven samt to private dagplejemødre, så begge vores har været/er ved en privat dagpleje. Børnene har en pensioneret farmor som vi trækker på ved sygdom og ferie, men jeg kan ikke mindes hvornår hun har været syg, ferie/fridage bliver meldt i god tid og sommerferien bliver vi i fællesskab enige om når hun holder juleafslutning.
  Børnene er meget udenfor, i legestue 1-2 gange om ugen samt 1 gang om måneden på formiddagsbesøg i børnehaven og meget andet.
  Nu ved jeg ikke hvordan det er andre steder, men her er der også ca. 1000kr at spare pr. Måned ved at vælge en privat dagpleje og når vi nu ikke “har brug for” pasningsgaranti-ordningen pga. farmor, tja, så er det jo også et plus at kunne spare lidt 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *