Kravl nu!

Klar, parat, kravl

Kravler din baby heller ikke endnu?

Hvornår skal en baby kunne kravle og er det rigtigt at børn der springer kravlestadiet over får dårligere motorik end børn der har kravlet?

Caroline er nu 9,5 måned og kravler “stadig” ikke. Der er nok mange mødre der synes det er ved at være på tide, hvis deres barn ikke kravler, når de har den alder. Og ja, der ér mange børn der kravler tidligere, men der er så sandelig også mange der først kravler senere. Jeg er sikker på at Caroline snart knækker koden, men jeg har på ingen måde travlt. Heller ikke selvom jeg er fysioterapeut;)

Man siger at gennemsnitligt begynder babyer at kravle når de er 8 måneder. Nogen begynder at kravle allerede når de er 6 måneder og andre først når de er 10-12 måneder.  Men rolig nu, alt er normalt og din baby skal nok komme til at kravle. Er din baby nu alligevel en af dem der springer kravlestadiet over, så skal du ikke fortvivle. Det er nemlig en gammel skrøne at babyer der springer kravlestadiet over bliver ringere motorisk.

Grunden til man siger det er vigtigt at lære at kravle før de skal gå, er fordi barnet skal lære at krydskoordinere. Når børn kravler bruger de skiftevis højre og venstre side, højre arm og venstre ben eller omvendt. Det er denne krydskoordinering som betyder at deres to hjernehalvdele arbejder sammen.

Dette har blandt andet betydning for om barnet senere hen kan skelne bogstaver og tal, at de kan se forskel på p og q og om der står 6 eller 9 osv. Man siger derfor det er vigtigt at børn kan krydskoordinere inden de starter i skole.

Hvis dit barn springer kravlestadiet over, betyder det altså ikke at løbet er kørt. Du skal blot være opmærksom på at dit barn efterfølgende skal lære at lave krydskoordinerende bevægelser. Det kan fx være lave sprællemandshop, gadedrengehop, kravle osv. og helst inden de skal til at lære tal og bogstaver. (Det er altså stadig en god ide, at de lære at kravle selvom de ér begyndt at gå)

Hvis du vil hjælpe din baby med at komme op på alle fire og kravle, er mit bedste råd TÅLMODIGHED. Derudover er det en god ide at finde et underlag der ikke er for glat. Fx et gulvtæppe eller legegulv. Ta’ gerne strømper og bukser af barnet eller brug et par bløde hjemmesko med skridsikre dutter. Knæbeskyttere og strømpebukserne fra Go Baby Go kan desuden varmt anbefales:)

I langt de fleste tilfælde begynder baby at kravle lige præcis når de er klar;)

Tak, fordi du læste med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *