Den første skemad

Den første skemad

Hvornår er det nu lige baby må starte på grød?

Der er nogen helt simple kendetegn for, hvornår din baby er klar til at smage på den første skemad. Du kan holde øje med følgende tegn.

  • Din baby vågner flere gange om natten og vil have mad
  • Din baby virker ikke længere mæt og tilfreds kun med bryst eller flaske
  • Din baby følger nysgerrigt med i andres mad når de spiser
  • Din baby viser med sit kropssprog, at det også gerne vil smage. Din baby læner sig måske frem med åben mund, hvis du fx sidder med din baby på skødet når du selv spiser. 
  • Hvis du prøver at føre en ske hen til din babys mund og han/hun åbner munden

Hvis din baby gør nogen af ovenståen ting, så kan du starte op på grød, hvis din baby vel og mærket er over 4 måneder.

Caroline startede med grød da hun var 5 måneder. Der var nemlig der hun begyndte at følge nysgerrigt med i vores mad og ville gerne have mit bestik i munden, hvis hun da fik lov.

Mathilde startede en uge før hun blev 5 måneder. Det var faktisk de samme tegn som ved Caroline. Hun viste med hele sit kropsprog, at hun altså meget gerne ville smage vores mad. Og hvis vores mad kom lidt for tæt på hendes hoved, så sad hun med åben mund og polypper 😀

 

Hjemmelavet eller færdiglavet mad?

Hjemmelavet mad er altid at foretrække synes jeg, også til baby. Da Caroline begyndte på grød lavede jeg alt hendes mad selv. Og det var endda selvom vi var ved at lave nyt køkken og kun havde et meget lille og primitivt køkken i vores forgang. Det eneste jeg købte færdiglavet var de små smoothies og grød man kan købe på tube. De var altså geniale til at have som backup, når man var på tur. 
Nu er Mathilde 5 måneder og er begyndt på grød. Hun har fået grød i en uges tid nu, og jeg må nu altså tilstå, at jeg kun har lavet hjemmetlavet grød til hende 2 gange. Jeg kogte en kartoffel og en lille gulerod, puttede lidt smør og modermælkserstatning i og blendede det. Men er du sindsyg, det ville hun dælme ikke have.
Som sagt så startede jeg med det færdigeblandede grød denne gang. Jeg begyndte med hirsegrød fra Arla som er glutenfri. Grunden til jeg valgte at starte med det færdiglavede denne gang, var egentlig fordi jeg kan huske, at Caroline kun fik et par mundfulde/smagsprøver til at starte med. Og det var altså ikke særligt nemt at lave så lille en portion i en gryde. Så derfor tænkte jeg, at det var smartere at starte med købepulveret. Det er meget nemmere at lave en lille smagsprøve, når man bare kan hælde lidt pulver i en skål og så noget varmt vand over.
Mathilde var dog ikke tilfreds med kun at nøjes med et par smagsprøver ligesom Caroline. Hun synes da det var alt for lækkert, så hun spiste næsten en hel dl første gang. Siden har hun spist 1-2 dl til hvert måltid. Som sagt så prøvede jeg den anden dag at lave hjemmelavet grød til hende, men føj hvor det smagte synes hun. Det så virkelig ud som om hun var ved at vende vrangen ud på sig selv. Hun smagte på det flere gange og det blev bestemt ikke bedre. Det endte med at Caroline spiste det hele istedet, så helt spildt var det da ikke. 😀 Jeg vil helt sikkert igang med at lave mere hjemmelavet mad til Mathilde, ligesom jeg gjorde til Caroline, og mon ikke hun ender med at komme til at lide det.
Samtidig vil jeg ikke have dårlig samvittighed over at give hende det færdiglavede. Der er bare ikke den samme tid og overskud, som der var på min barsel med Caroline. Så jeg har valgt at bruge købepulveret til de dage, hvor tiden ikke er til hjemmelavet og så bruger jeg det også, når vi skal i byen. Det fungere for os;)

Som de fleste ved så kan grød godt give lidt hård mave til de små, og derfor er sveskemos altså uundværligt. Der er ikke noget værre end forstoppelse, men det kan altså sagtens undgåes med lidt sveskemos til hvert måltid eller efter behov. Og istedet for at købe sig fattig i sveskemos, så er det altså vildt nemt at lave en stor portion og så fryse det ned i isterningebakker. Så er det nemt at tage én “isterning” op og tilsætte grøden. Og det vil Mathilde heldigvis gerne spise, så ingen forstoppelse herhjemme 😉

Lav din egen sveskegrød til din baby – giver 10-15 isterninger

Sådan gør du:

  • 20 svesker uden sten
  • vand

Kom svesker i en gryde og hæld vand over så sveskerne er dækket. Lad det koge i ca. 15 min eller til de er kogt godt møre. Kom sveskerne over i en beholder og blend dem med en stavblender. Tilsæt vandet lidt af gangen indtil du synes det har den ønskede konsistens. Nu er det klar til at komme i isterningebakker og komme i fryseren. 

God dag og velbekomme 🙂

// Lykke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *