Stauderbed

Stauderbed

Så skal der laves stauderbed, lige midt i haven.

Da vi flyttede ind på gården for efterhånden 5 år siden, havde vi den mest fantastiske have, med alt hvad hjertet begaver af blomster og planter. Jeg var solgt da jeg så haven for første gang, men efter ca 2 år blev jeg gravid og kunne intet lave i min have hele foråret og sommer, og det hele endte med at vokse mig om ørene. Så af flere årsager blev vi enige om at fjerne alt og starte på en frisk med haven. Vi har bla. fjernet hækken, lagt ny græsplane, fjernet samtlige bede og lavet ny terrasse. Jeg elsker blomster og planter, men jeg kunne også godt se, at det var umuligt for mig at holde den store have, med små børn og arbejde. Vi blev derfor enige om, at sløjfe alle bede og nøjes med krukker og højbede på terrassen.

Nu er det 3 år siden vi startede på en frisk, og nu synes jeg efterhånden jeg mangler noget i min haven. Jeg havde jo ellers besluttet mig for at jeg ikke skulle have nogen bede, men kun krukker og højbede, så jeg var fri for at luge ukrudt og jeg var fri for at gå at være træt af alt det jeg ikke nåede. Men nu er jeg altså kommet frem til, at jeg meget hellere vil have en masse blomster at kigge på og have muligheden for at lave en buket og tage med ind eller tage med som værtindegave, og så må der være det ukrudt der nu kommer. Jeg vil langt hellere have ukrudt i min have og så en masse skønne blomster end jeg vil have en total trimmet have uden blomster. 🙂

At lave ny have er bestemt ikke gratis, og dog.

Vi har fåt lavet ny terrasse, lagt ny græsplane og fået to nye hække. En bøgehæk rundt om terrassen og en buket spiræa hæk rundt om haven. Og det har bestemt ikke været gratis, selvom Emil har kunnet lave rigtig meget af det selv.

Jeg har længe gået med drømmen om et nyt blomsterbed, men jeg har været lidt tilbageholden, fordi jeg godt ved at planter og blomster er ret dyre. Det løber især op når jeg gerne vil have et ret stort med. Men i år har jeg kunnet mærke, at nu skal det altså være. Jeg vil have et stort stauderbed midt i min have. Det geniale ved et stauderbed er nemlig, at det kan få lov til at vokse sig stort og tæt, og så skal der nærmest ikke luges. Derudover er stauder bare fantastiske. De kommer år efter år og så er de super gode til at bruge i buketter. 

Jeg har kigget i div. bøger for at finde ud af hvilke stauder jeg gerne ville have, men jeg synes ikke rigtig pengene er til at købe så mange forskellige stauder, som der skal til for at fylde mit bed. En sen aften ringer jeg til min mor og vi kommer hurtigt ind på blomster og at jeg gerne vil lave et stauderbed. Vi kommer til at snakke om, at vi kan finde inspiration på Facebook og vi kommer til at snakke om, at der må være nogle forskellige Facebooksider med stauder. Vi falder hurtigt over facebooksiden Stauder salg/bytte, hvor der er en masse skønne opslag om alle slags stauder. Vi opdager hurtigt, at der er en masse der forærer deres stauder væk, så jeg skynder mig at skrive et opslag, hvor jeg søger alle salgs stauder til mit nye bed. Kun 2 min efter skriver den første venlige sjæl til mig, at hun har en masse forskellige slags stauder, som jeg må få. Hvorfor havde jeg dog ikke tænkt på at det var en mulighed noget før? Det er jo oplagt at få og bytte stauder af hinanden istedet for at købe sig fattig i det. Jeg fik rigtig mange henvendelser i de forskellige grupper jeg er blevet medlem af, og hvor er det bare fantastisk når vi kan hjælpe hinanden på den måde. Jeg vil helt sikker også give mine væk, når mine engang spreder sig så meget, at der skal tyndes ud i dem. Tænkt at de kan få nyt liv et andet sted, i stedet for de bare skal smides ud. Den tanke er jeg altså vild med 🙂 Så det tip skal altså lige gives videre til jer. Man kan altså få en hel have med buske og blomster helt gratis, hvis man er lidt tålmodig og gider bruge lidt tid på at søge på de forskellige sider. Jeg er i hvert fald fan 😀

 

Sådan startede jeg med mit bed

Jeg startede med at lægge en lang vandslange ud på græsplanen og forme den som jeg havde tænkt, at mit bed skal se ud. Så har man nemlig mulighed for at rykke rundt og få fornemmelsen af hvordan det vil komme til at se ud i forhold til størrelse, placering og form inden man begynder at grave.

Stauderbed

 

Da jeg havde fundet placeringen, var det næste at få alt græsset gravet væk. Den nemmeste måde at gøre det på er at kantstikke stykket hele vejen rundt og derefter gå en spadesbredde ind og stik parallelt med kantstikningen og til sidst stikke det ud i firkanter. Så er det ellers bare at fjerne alle firkanterne med håndkraft og få det kørt væk i trillebør. Jeg flyttede ca. 150 firkanter og lavede squat hver gang jeg løftede én for at passe på min ryg, hvilket har resulteret i meget ømme ben 😀 Gratis og virkelig effektiv fitness.

Stauderbed

 

Alle 150 græsklumper er flyttet og nu skal bedet bare fyldes med jord og så skal alle de gratis blomster sættes 🙂

Stauderbed

 

Og jeg fik selvfølgelig hjælp af to af mine yndlings <3 

Stauderbed

 

Alle de her stauder som ses på billedet, er allesammen nogen jeg har fået foræret. Og så skal det lige siges, at alle de her stauder har jeg fået fra bare én venlig sjæl. Så man kan altså hurtigt få en masse forskellige gratis blomster til sin have.

Stauderbed

 

Så fik jeg sat de første stauder i beddet og jeg glæder mig vanvittig meget til at nyde alle du smukke stauder hen over hele sommeren 🙂

Og det jeg glæder mig allermest til, er de her smukke pæoner. Det er og bliver min yndlings!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *