Børns udvikling

Crawl

Motorisk udvikling

Indlægget indeholder reklame

Allerede efter fødslen kan du være med til at styrke dit barns motoriske udvikling. Når du pusler, giver mad og i det hele taget er sammen med dit barn, kan du med ro og nærvær støtte dit barns udvikling. Med en krop i balance har dit barn nemlig de bedste forudsætninger for at blive god til at kravle, gå, løbe og klatre i træer. Man siger nemlig, at har barnet en god kontrol over sin krop, så har barnet også bedre mulighed for at lære. Derudover er god kropskontrol desuden også tæt forbundet med social trivsel. 

En stor del af et barns motoriske udvikling afhænger af de udfordringer, det præsenteres for. Ved at motivere dit barn til at ligge på maven, ligge på siden, trille, krybe og kravle, kan du stimulere barnets udvikling. Dit barn vil måske virke utilfreds med det de første mange gange. Specielt at ligge på maven kan virke fremmed og kræve mange kræfter for barnet. Det vigtigste er at have tålmodighed. Lad barnet prøve bevægelserne mange gange hver dag og vær opmærksom på at du ikke udføre bevægelsen for barnet. 

De fysiske udfordringer er med til at opbygge barnets selvværd og selvstændighed. Når barnet oplever succes får barnet en “hurra” oplevelse. Det er en selvforstærkende proces, hvor barnet vokser både fysisk og mentalt for hver ny færdighed det mestrer. 

Det er vigtigt at dit barn bruger sine muskler naturligt. Ellers er der risiko for, at nogen muskler bliver slappe eller korte. Brug derfor hjælpemidler med måde. Hjælpemidler gør nemlig dit barn mere passiv og støtter ofte ikke det naturlige bevægemønster. Undgå så vidt muligt derfor at sætte dit barn i skråstol, gåstol, hoppegynge eller fx med puder i ryggen. En god ting at huske på er, at man skal hjælpe sit barn med udviklingen og ikke gøre udviklingen for sit barn. Forstået på den både, at hvis barnet ikke kan sidde selv, så skal man ikke stable puder op omkring barnet for at det kan sidde. Barnet skal selv arbejde sig til at kunne rette sig op imod tyngdekraften og derved tilegne sig den. Man kan nemt forstille sig, hvor mange muligheder for erfaring der tages fra barnet, hvis man gør udviklingen og tilbyder barnet højere positioner som en slags “færdigprodukter”. Børn der fx. sættes eller stilles op for tidligt, skal kompensere for manglen på egne forudsætninger gennem uhensigtsmæssige spændinger, hvorved den harmoniske ligevægt i deres fine koordination forstyrres. Dermed ikke sagt at det er strengt forbudt at sætte sit barn i fx en skråstol, men det er vigtigt at tænke på hyppigheden og varigheden. Min datter Mathilde kan stadig ikke sidde selv (på numsen) men jeg placere hende alligvel i hendes højstol til måltiderne. Jeg er blot meget opmærksom på, at hun sidder der så kort tid som muligt og at hun sidder med god støtte. Ligeså snart hun er færdig med at spise, lægger jeg hende på maven på gulvet og så kan hun selv vælge om hun vil op at stå eller hvad hun vil og ikke mindst kan. Her er der mange forældre der sætter sit barn på numsen på gulvet, selvom barnet endnu ikke selv kan komme i siddende position. Og det er lige præcis en af de ting man helst skal undgå. 

Nogen gange bliver man nødt til at gøre nogen ting som ikke er 100% hensigtsmæssigt, men det vigtigste er at man tænker over at minimere dem.

 

Crawl - Børnsudvikling
Mathilde 9 måneder som nu kan sidde på knæene uden støtte, men hun kan stadig ikke side på numsen.
Crawl
Men stå op kan hun tilgengæld 🙂

 

Børn er forskellige!

Børn er ikke bare børn. Små børn er også selvstændige mennesker ligesom voksne mennesker er. Børn er ikke kun forskellige på udseende, men i særdeleshed også i temperament. De udvikler sig forskelligt, og i hvert sit tempo. Det vigtigeste er, at der hele tiden er en udvikling igang og mindre vigtigt, hvornår barnet kan hvad. Lad for gud skyld være med at sammenligne med andre børn fra fx mødregruppen, men i særdeleshed heller ikke søskende imellem. Mathilde er nu 9 måneder og kan hverken sidde eller kravle, men det er der intet galt i. Hun udvikler sig nemlig hele tiden og i sit helt eget tempo hvilket er rigtig fint. Jeg støtter Mathilde i hendes udvikling og lader hende opnå de forskellige færdigheder i hendes eget tempo. En god, nem og super vigtig måde at støtte sit barns udvikling på er bla. deres påklædning. Undgå stive cowboybukser og bukser med seler som hæmmer barnets bevægelsesfrihed. Giv istedet barnet noget tøj på med stor bevægelsesfrihed i som fx det her fra Crawl. Crawls produkter tager udgangspunkt i at støtte den naturlige udvikling hos barnet. De lægger stor vægt på komfort og bevægelighed med en god pasform i den foroverbøjede position. Alle bukserne har dutter på knæene, som hjælper barnet til at stå bedre fast når de skal lære at kravle. Dutterne er lavet af et materiale som ikke griber 100 pct. fast i underlaget, da langt de fleste børn trækker/slæber benene i begyndelsen. Og som et stort plus er alle deres produkter GOTS- certificeret. Det garanterer ikke kun et organisk produkt, men også at alle led i produktionskæden er socialt ansvarligt og miljøvenligt. Læs mere om GOTS her. Jeg er selv ret pjattet med Crawls produkter. Jeg synes for det første, at det er tøj i rigtig lækker kvalitet og så er jeg vild med designet og dets funktionalitet. Du kan læse meget mere om Crawls her.

Crawl
Crawl stømper med skridsikre dutter under. En rigtig god ting for at hjælpe barnet til at stå bedre fast. Endnu et eksempel på at støtte barnets udvikling, men ikke at gøre udviklingen for barnet.
Crawl
Lille Mathilde i det fineste Crawl tøj <3 
Crawl - Børns udvikling
Mathilde 9 måneder som endnu ikke kan kravle. Hun er begyndt at komme op på knæene, men det ville hun altså ikke lige prale med foran kameraet 😉

Jeg har tidligere skrevet et indlæg om hele kravlestadiet, og hvornår det er normalt at babyer kan kravle. Du kan læse hele indlægget her. 🙂

Følg endelig med på min instagram lykke_lykke.dk og min facebook Lykke-Lykke, hvor der hele tiden kommer nyt.

Rigtig god weekend allesammen og jeg håber I kunne bruge indlægget 😉

// Lykke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *